Vroeger dacht ik dat een lekkere soep enkel mogelijk was door héél veel groenten te gebruiken (behalve grootmoeders zijn hierop misschien een uitzondering, zij maken lekkere soep van zowat alles). Dat betekent veel schil- en snijwerk en dus neemt zoiets al snel enkele uren in beslag. Verder wordt soep lekkerder naarmate je ze langer laat trekken, wat betekent dat je ze best niet meteen opdrinkt. Je begrijpt wel dat dit voor een lekkerbek als ik, zeker na al dat snijwerk, bijzonder veel zelfbeheersing vraagt.
Maar goed, ik heb ontdekt dat er lang niet zoveel groenten en tijd nodig zijn om een lekkere soep te bereiden. Soms vraagt het enkel wat niet-voor-de-hand-liggende ingrediënten. Daarom wil ik graag het volgende recept met jullie delen. Ik leerde de soep maken in Ierland en ik was niet enkel verbaasd over de korte tijd die het in beslag nam, maar ook -en vooral- over de geweldige smaak die ze had! Een soep met een beetje een lange naam, maar daarmee weet je ook ongeveer wel wat er in zit. Hier gaan we dan:
"Sweet potato and red pepper soup wit cannellini beans"
Ingrediënten:
- 1 rode ui, fijngesneden;
- 2 eetlepels olijfolie;
- 1 teentje knoflook;
- 1 klein blikje geconcentreerde tomatenpuree;
- 1 theelepel kurkuma;
- 1 grote rode paprika, in stukjes;
- 2 medium zoete aardappelen, geschild en in stukjes (met zoete aardappel is het lekkerst, maar je kan even goed 'gewone' aardappelen of Charlotte aardappelen -met rode schil- gebruiken);
- 1 blik (400g ongeveer) witte bonen in ongezouten water (kan je ook vervangen door bijvoorbeeld tuinbonen, vers of in blik);
- 1 blik (400g ongeveer) tomatenblokjes;
- 4 eetlepels kokosmelk;
- (grof zee)zout;
- (vers gemalen zwarte) peper;
- handjevol verse peterselie, fijngesneden.
Bereiding:
- Stoof de ui in de olie in een grote sauspan. Laat dit gedurende enkele minuten sudderen en voeg nadien de geperste look toe, samen met de tomatenpuree en de kurkuma.
- Roer er de paprika en aardappelen onder. Bedek ze nadien met water en laat dit enkele minuten koken.
- Voeg de bonen toe en (eventueel, als ongezouten) het vocht hiervan. Vul de sauspan met water zodat alle groenten ruim bedekt zijn. Breng het geheel aan de kook en laat daarna nog een 25-tal minuten sudderen, in ieder geval tot de groenten zacht zijn geworden (deze tijd is ideaal om de boel even op te ruimen, een bijgerechtje te bereiden of alvast te beginnen met lezen -verlies daarbij vooral de tijd niet uit het oog).
- Roer de kokosmelk onder de soep en laat opnieuw een 5-tal minuten sudderen. Daarna haal je de soep van het vuur en mix je deze fijn met behulp van een staafmixer. Een verrassend (en vooral lekker) effect bekom je door een deel van de soepgroenten apart te houden tijdens het mixen en daarna pas terug toe te voegen. Of je kan de soep ook gewoon niet te lang mixen, waarmee je quasi hetzelfde effect bekomt.
- Breng tot slot de soep op smaak met peper, zout en de versgehakte peterselie. Versier de kommen net voor het opdienen met nog een takje peterselie, voor de 'finishing touch'.
Smakelijk !
Ps: het recept komt origineel uit het Engels (dat raadde je vast al door de nogal-Engels-klinkende titel en het feit dat ik de soep in Ierland voor het eerst ontdekte) en komt -samen met vele andere heerlijke en verrassende recepten- uit het boek "My Goodness", door Liz Nolan. Een aanrader !
Pps: meer herfstige ideeën komen er snel aan !