Het gaat eigenlijk om een proefje, aangezien ik laatst een leuk lampenkapje kocht en ik dit graag wil beschilderen met water- of zijdeverf. Aangezien mijn ervaring met aquarel zeer beperkt is, besloot ik eerst een paar proefjes te doen op papier. In één van vriendlief zijn dozen vond ik van dat dik briefpapier en diezelfde dag had ik nog een leuk kaartje ontvangen per post. Et voila: daar was mijn idee, waarom stuur ik eens geen leuk zelfgemaakt kaartje terug?
De waterverf en penselen haalde ik bij Blokker (voor minder dan €5 kan je al aan de slag), verder gebruikte ik een plastic schaaltje om de kleuren op te mengen en een glazen pot om penselen uit te spoelen. Tot slot hield ik een velletje keukenrol bij de hand, om de penselen mee te drogen en overtollig water af te deppen.
Voor het ontwerp schuimde ik het internet af: ik startte mijn zoektocht op Pinterest, waarna ik specifieker op zoek ging via Google Images. Het resultaat werd een samenvoegsel van verschillende leuke plaatjes.
Een paar tips voor een mooi resultaat:
- Teken eerst met potlood het ontwerp, zo kan je nog stukken uitwissen als je niet tevreden bent.
- Waterverf dekt zeer moeilijk, begin dus steeds met de lichtste kleur. Laat gerust ook een aantal vlakken wit. Achteraf wit verven is vrijwel onmogelijk.
- Bekijk goed de (originele) afbeelding voor het kleurenpalet. Vaak zie je enkel de belangrijkste kleuren. Maar je vindt evengoed wat groen in deze -in eerste instantie vooral bruine- schildpad en geeltinten in de pluimen van deze kiwi. Wordt je afgeleid door het geheel? Maak dan een gaatje (met bijvoorbeeld een perforator) in een kladpapiertje en schuif hiermee over je afbeelding.
- Ondanks de naam, gebruik je best niet teveel water. Spoel je penseel en dep het dan een beetje droog op een velletje keukenrol. Met teveel water op je papier, hou je de kleur amper in bedwang. Zeker bij kleine oppervlakken of fijne lijntjes ga je best heel voorzichtig te werk met water.
- Werk met verschillende kleurlaagjes. Om bijvoorbeeld de textuur van de kiwi-pluimen te bekomen, werkte ik met laagjes grijze, bruine, oker en zwarte streepjes over elkaar (van licht naar donker). Let hierbij op dat je elk laagje wat laat drogen, anders lopen de kleuren door elkaar en wordt het een boeltje.
- Een vrij algemene tip bij het tekenen/schilderen/... van ogen: laat in de pupil (het zwarte deel dus) steeds een klein wit stipje. Dit geeft de 'lichtreflex' in je oog weer en maakt dat je tekening/schilderijtje beter tot leven komt.
- Zet tot slot steeds je naam of initialen en het jaartal op de tekening. Een beetje erkenning van het resultaat, is zeker op zijn plaats ! Het jaartal is leuk als je (of iemand anders) achteraf één van je tekeningen terug vindt.
Zo, veel succes ermee !
Groetjes,
Lyrinn