zondag 27 april 2014

Homemade burgers

Niets lekkerder in het weekend dan een goeie vettige hamburger. Maar het kan ook gezonder met deze homemade veggie-variant (met champignons en noten).


Nodig:

- 1eetlepel (olijf)olie
- 1 ui, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, gepeld en fijngesnipperd
- 100 g Shitake champignons, in stukjes
- 175 g hazel- en walnoten, gepeld
- 50 g broodkruim
- 2-3 eetlepels verse koriander en peterselie, fijngehakt
- 1 ei
- zout en (vers gemalen) peper


Bereiding:

Verhit de olie in de pan en bak er de ui in. Voeg daarna ook de knofloof en champignons toe. Bak dit al roerend tot alles goed gaar is.

Verwarm de oven voor op 200°C. Rooster de noten zo'n 3-4 minuten op een ovenplaat. Hak/maal ze nadien fijn. Voeg hier het broodkruim, de verse kruiden en het champignonmengsel aan toe. Voeg tot slot het ei toe en meng alles goed.

Het mengsel moet er sappig uitzien maar wel een vaste massa vormen. Kruid dit goed en laat nadien enkele uren rusten in de koelkast.

Vorm burgers uit het mengsel en bak deze 4-5 minuten aan elke zijde (extra peper en zout zijn altijd lekker) in de pan (ze zijn echter ook heerlijk op de barbecue).


Afwerking:

Superlekker op een echt hamburgerbroodje (of zoals op de foto met zelf af te bakken Keizerbroodjes): verwarm deze eerst in de oven of in/op de toaster. Leg op de ene zijde wat sla (zelf ben ik grote fan van rucola), een dun schijfje tomaat en een plakje jonge kaas. Op de andere zijde doe je wat ketchup (of nog lekkerder met huisbereide chutney, zoals op de foto) en leg je tot slot de veggieburger. Klap het broodje dicht en daar heb je'm: mijn weekendfavoriet!


Smakelijke weekendgroetjes,

Lyrinn


P.S.: ik heb helaas geen idee waar dit recept vandaan komt. Ik schreef het over uit een kookboek toen ik in Ierland logeerde deze zomer en we deze burgers daar op ons bord kregen (zonder broodje trouwens).